Africa Machine Learning and Health Workshop


@Deep Learning IndabaX, Pretoria, South Africa | 15 December 2022

Workshop Goals

The main focus of the Africa Machine Learning (ML) and Health workshop is to help build capacity for ML / AI and health in Africa, while spotlighting African success stories in this space


Intended Audience

πŸ§‘β€πŸŽ“ Healthcare students:

  • Medical, allied health, health science, biomedical engineering, bioinformatics, biomedical informatics, computational biology

  • Looking for an introduction to ML / AI and healthcare

  • Keen to get involved with institutional or independent research for ML / AI and healthcare in Africa

🩻 Healthcare academics:

  • Principal investigator, post-doc, PhD, post-graduate researchers in healthcare

  • Wanting to find ML / AI collaborators

  • Interested in the better understanding the ML / AI research landscape in Africa

πŸ₯ Healthcare industry professionals:

  • Healthcare practitioners, start-ups, health data scientists, health insurance / funding, health policy and ethics practitioners, public health practitioners

  • Interested in understanding the complexity of implementing and deploying ML / AI solutions for healthcare

  • Looking for business opportunities for ML / AI and healthcare in Africa

πŸ§‘β€πŸŽ“ Students - Free!


Acceptance: 13 December

🩻 Academics - R500


First come, first serve basis

until 13th December

πŸ₯ Industry - R1000


First come, first serve basis

until 13th December

Accepted participants will get full access to the IndabaX for the day as well

Schedule

All AML Health workshop participants will have full access to the IndabaX on 15th Dec

University of Pretoria, Engineering Building 3
Directions to venue

IndabaX | 15 December 2022 (in-person)

πŸ«– 08:30 Morning tea and coffee (30min)
πŸ—£οΈ 09:00 Panel discussion (60min)
β˜• 10:00 Break (30min)

AML Health workshop | 10:30 - 15:00 (UTC +2h) (in-person)

ℹ️ 10:30 : Workshop intro

πŸ“š 10:40 Semantic-based Document Label Verification in Biomedical Text Processing [Joan Byamugisha - IBM Research Africa] (30min)

🌐 11:05 Federated learning for healthcare [Archie Arakkal - MIT | Synthesis] (30min)

πŸ”¬ 11:30 From paper to practice: The business of AI and healthcare [Ifthakaar Shaik - Vitruvian MD ] (30min)

πŸ• 12:00 Lunch (60min)

βš™οΈ 13:00 Self-supervised Federated Learning using Wearables [Greg Newman - ByteFuse | LifeQ] (30min)

πŸ’‘ 13:30 Ideathon launch + example idea pitch [Brad Segal] (45min)

🌟 14:15 Panel (45min)


πŸ† 15:00 Hackathon presentations and wards (45min)

πŸŒ‡ 15:45 Closing remarks (15min)

πŸ₯³ 16:00 Closing event / social (4hrs)

Join us in celebrating machine learning (ML) / artificial intelligence (AI) research for health from researchers in Africa and connect with researchers working on problems related to health in Africa.

We provide a space for open dialogue about the state and potential of ML in Digital Health across Biomedical Informatics / Health Informatics, Bioinformatics and Mobile Health. Helping to identify issues for Africa in the Digital Health space that impact using machine learning as well as spotlighting success stories that provide important insights.


The SisonkeBiotik community aims to be an incubator for developing capacities for machine learning and digital health in Africa through open and participatory community action.

Ideathon

An "Ideathon" is a challenge where teams pitch solutions to problems - prizes of cash and mentorship are awarded to the most promising solutions.

The AML Health Workshop Ideathon will be considering ML / AI solutions for any healthcare related problems.

πŸ‘₯ Teams 2-5 (Anywhere in the world + an African)

πŸŽ₯ Submit 10-15min video / screen recording of pitch by 28th Feb 2023

πŸ† 3 best idea pitches = prizes + invited to present community online

ℹ️ Info pack + rules available here ℹ️


πŸ’­ Pitch your ideas ...

try solve any problem in health with AI

πŸ‘₯ in teams of 2-5

sign up as a team or an individual and be placed on a team

πŸ† at least R35 000 (~$2000) + mentorship in prizes

for a 10-15min idea pitch

Speakers

JOAN BYAMUGISHA

Semantic-based Document Label Verification in Biomedical Text Processing

IBM Research Africa

TBA

ARCHIE ARAKKAL

Federated learning for healthcare

MIT | Synthesis

GREG NEWMAN

Self-supervised Federated Learning using Wearables

Bytefuse AI | LifeQ

IFTHAKAAR SHAIK

From paper to practice: The business of AI and healthcare

Vitriuvian MD

BRAD SEGAL

TBA

Medical doctor | data scientist

Organizing team

Partners

South African Medical Students Association

Sponsors